Üniversitemiz ev sahipliğinde, Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından 21-23 Mayıs 2024 tarihleri arasında, “Cumhuriyetimizin ve Türk Çayının Yüzüncü Yılı” temasıyla Ulusal Çay Kongresi düzenlendi.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlayan program, tanıtım filmleri gösterimi ile devam etti.
Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen kongrede, Rektörümüz ve aynı zamanda Kongre Onursal Başkanı Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin ile Rize Valisi İhsan Selim Baydaş açılış konuşması yaptı.
Rektörümüz konuşmasında, Cumhuriyet’in ilanıyla birlikte, ülkemizde birçok alanda büyük dönüşümler yaşandığını ve bunlardan birinin de Türkiye’de çayın yetiştirilmesi olduğunu belirterek, “Türk çayının hikâyesi, Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde, 1924 yılında Zihni Derin’in vizyoner çalışmalarıyla başladı. Yeşilin ve yağmurun şehri Rize'nin bereketli topraklarında ilk çay bahçeleri kuruldu ve kısa sürede büyük bir başarı sağlandı. Bugün bu miras, binlerce insanın hayatında önemli bir yer teşkil etmektedir.” dedi.
Türk çayının sadece bir içecek değil, aynı zamanda kültürümüzün ve geleneğimizin önemli bir simgesi olduğunu ifade eden Rektörümüz, “Çay, toplumumuzun bir araya geldiği, sohbetlerin derinleştiği ve dostlukların pekiştiği anların vazgeçilmez bir parçasıdır.” diye konuştu.
Rektörümüz konuşmasını, “Türk çayının yüzüncü yılı, bu değerli bitkinin ülkemiz için taşıdığı önemi bir kez daha vurgulama fırsatı sunmaktadır. Sürdürülebilir tarım uygulamaları, modern üretim teknikleri ve uluslararası pazarlarda daha güçlü bir yer edinme hedefi hepimizin ortak amacı olmalıdır.” diyerek tamamladı.
Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin çayın tarihçesine kısaca değinerek, “Çay sadece bir tarım ürünü değil aynı zamanda sanayi sektörü ve hizmet sektörüyle ilişkili bir alan. Yaş çay olarak tarım ürünü ama fabrikalarımızda çalışanlarla beraber oradaki eklentilerle beraber bir sanayi ürünü, aynı zamanda bugün pazarlamasıyla veyahut ambalajıyla, sunumuyla beraber birçok kafeteryadaki içeriğiyle beraber tamamıyla hizmet sektörüyle ilintili bir sektör.” dedi.
Rize Valisi İhsan Selim Baydaş ise, Çay Kanunu’nun 100. yılını önemle vurgulayarak, “Çay, tarımsal faaliyet olarak bir uğraş neticesinde ortaya gelmiştir. Yetiştirmeyle, çeliklemeyle, tohumdan üretimle gerçekleşmiş bir ziraattır. Bu yönüyle de Osmanlı döneminden başlayarak Cumhuriyet dönemi ağırlıklı olmak üzere uğraşın ve çabanın başarısıdır çay tarımı. Bu yönüyle emeği olan herkesi tebrik ediyoruz.” dedi.
Rize’nin çayla anılan bir şehir olduğunu ifade eden Vali Baydaş, “Tekrar Rabbimize hamd edelim ve bu nimetin gelecek nesillere erişebilmesi için neler yapmamız gerektiğini burada konuşalım. Çayın marka değerini nasıl artırabileceğimizi tartışalım.” diyerek konuşmasını tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından, Rektör Yardımcımız ve aynı zamanda Kongre Başkanı Prof. Dr. Mete Avcı, Çay İhtisaslaşma Koordinatörlüğü sunumunu gerçekleştirdi.
Kongrenin davetli konuşmacıları, Çay İşletmeleri Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim “Türkiye’de Çayın Tarihi Gelişimi”, Rize Ticaret Odası Başkanı Mehmet Erdoğan “Türk Çayının Geleceği”, Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı “Çay Sektöründe Ulusal ve Uluslararası Pazarlama Stratejileri”, Shizuoka Üniversitesi Çay Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Yoriyuki Nakamura “Çay Islahında Modern Yaklaşımlar”, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ayten Namlı “Organik ve Mikrobiyal Gübrelerin Çay Verimine ve Üst Rizosfer Toprağının Bazı Biyolojik Özelliklerine Etkisi”, Tebriz Üniversitesinden Prof. Dr. Roghieh Hajiboland “Çayda Alüminyum ve Benzeri Ağır Metallerin Birikimi ve Sağlık Üzerine Etkisi”, Pakistan Ulusal Çay ve Katma Değerli Ürünler Araştırma Enstitüsünden Dr. Farrukh Siyar Hamid “Pakistan’da Çay Tarım Potansiyeli ve Geleceğe Yönelik Yaklaşımlar”, Sri Lanka Çay Araştırma Enstitüsü Eski Müdürü/Çay Üretim ve Pazarlama Danışmanı Dr. Mohamed Thaha Ziyad Mohamed ise “Sri Lanka Çay Endüstrisi ve Başarı Öyküleri” konulu sunumlarını yaptılar. Davetli konuşmacılara günün anısına plaket takdim edildi.
Üç gün süren kongrede, alanında uzman akademisyenler çay sektörünün zayıf yönlerini güçlendirecek, tehditleri fırsata dönüştürecek stratejilere yönelik; eğitim, çay tarımı, çay ıslahı, çayda gıda ve işleme teknolojileri, kuru çay üretimi, pazarlama ve markalaşma, çaydan katma değere sahip alternatif ürünlerin geliştirilmesi, çay üretiminde enerji, makine, mekanizasyon ve altyapı geliştirme, çay turizmi, çay tarihi ve kültürü gibi farklı konuların yer aldığı oturumlarda sunumlarını gerçekleştirdi.
Programa, Rize Valisi İhsan Selim Baydaş, Rize Belediyesi Başkanı Rahmi Metin, Rektörümüz Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Murat Türesin, İl Jandarma Komutanı Albay Ali Güngör, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, Rize Ziraat Odası Başkanı Bünyamin Arslan, ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, üniversitemiz yöneticileri, il müdürleri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
Ulusal Çay Kongresi 1. gün içeriğine erişmek için
tıklayınız.
Ulusal Çay Kongresi 2. gün içeriğine erişmek için
tıklayınız.
